Megkezdték Olaszországban a romák összeírását, ujjlenyomat nélkül

Az olasz rendőrök kizárólag akkor vesznek a romáktól ujjlenyomatot, ha azok valamilyen bűncselekménnyel gyanúsíthatóak, és a mintavételt egy rendőrbíró jóváhagyta – jelentette ki pénteken Róma prefektusa, Carlo Mosca. Olaszországban a Vöröskereszt munkatársai Róma délnyugati, külvárosi részén csütörtökön késő délután hivatalosan is megkezdték a romák összeírását. Ennek részeként -közleményük szerint- csak a romák nevét és egészségi állapotát kérdezik meg, valamint fényképet kérnek tőlük. Ujjlenyomatot azonban nem vesznek az emberektől az olasz Vöröskereszt szerint, amely humanitárius feladatnak nevezte a városszéli nyomortelepeken élő romák összeírását.

Az Olaszországi Vöröskereszt elnöke, Massimo Barra szerint az akció célja nem az, hogy meghatározhassák az illegális munkások nemzetiségét. Ehelyett arra törekszenek, hogy a diszkriminált embereknek is biztosíthassák az alapvető emberi jogokat és egészségügyi ellátásokat. Ennek érdekében az összeírással próbálják meg beazonosítani azokat, akik jelenleg nem szerepelnek az egészségügyi vagy más nyilvántartási rendszerekben.

A Silvio Berlusconi vezette olasz kormány júniusban jelentette be, hogy összeírják a Róma, Nápoly és Milánó külvárosi nyomortelepein élő romák tízezreit, és így mindegyiküktől -felnőttektől és gyerekekektől egyaránt – ujjlenyomatokat vesznek. A tervet az Európai Unió vezetőin kívül több emberi jogi csoport is kritizálta, diszkriminációnak minősítve az eljárást.