Megkezdték az iraki csapatok az Al Kaida elleni offenzívájukat

Jelentős támadást indítottak kedden a lázadók ellen az amerikai csapatokkal is megtámogatott iraki erők az ország észak-keleti részén, az egyik legveszélyesebbnek tartott tartományban, Dijálában.

“A hadművelet korán reggel kezdődött, támadásokat indítottunk Bakuba városának környékén” – mondta el az AFP hírügynökségnek Ragib al-Omeiri, a hadműveletet irányító bakubai központ vezetője. Hozzátette, hogy az iraki rendőrség és az iraki hadsereg együttműködik az amerikai erőkkel.

Az amerikai haderők szóvivője, John Hall őrnagy az AFP-nek küldött e-mailjében azt mondta, hogy a hadműveletet az iraki erők tervezték meg, és ők is hajtják végre, az amerikai katonáknak csak másodlagos szerepük van.

A hadműveletet már a múlt héten bejelentették az iraki vezetők, de akkor augusztus 1-jét jelölték meg a támadás kezdetének, és azt mondták: az amerikai erők nem vesznek részt az iraki hadsereg akciójában.

Dijála tartomány és fővárosa, Bakuba Irak legveszélyesebb területei közé tartozik. A lázadók ezen a vidéken rendszeresen hajtanak végre terroristatámadásokat. Az utóbbi időben többször nők követtek el öngyilkos merényleteket a városban. Legutoljára a múlt héten nyolcan haltak meg egy ilyen támadásban.Sporthírek