Megkezdték a pert a horvát újságíró elleni merénylet ügyében

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdõdött a horvát fõvárosban annak a hat férfinak a pere, akiket egy horvát újságíró meggyilkolásával vádolnak. A horvát hatóságok szerint a hat vádlott másfélmillió euróért felrobbantotta 2008 októberében a Nacional címû lap alapító szerkesztõjének autóját.. Munkája miatt ölték meg az újságírót, aki írásaiban rendszeresen foglalkozott a szervezett bûnözéssel.

A zágrábi bíróságon és annak közelében szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a tárgyalás miatt. A bíróra és az ügyészekre a rendõrség testõrei vigyáznak, az épületbe csak többszöri motozás után lehet bejutni, a közeli utcákat lezárták, a háztetõkön a rendõrség mesterlövészeit lehetett látni – közölte a horvát média.

A hat vádlott közül négyen jelentek meg a zágrábi bíróság elõtt, és mindannyian ártatlannak vallották magukat az ellenük felhozott vádakban. A két másik vádlott ellen távollétükben indították meg az eljárást. Egyikük a tárgyalás kezdete elõtt egy nappal adta fel magát Boszniában, és helyi sajtójelentések szerint kérte kiadatását Horvátországnak. A másik férfit, egy szerb állampolgárt Szerbiában tartóztatták le, de Belgrád nem adja ki állampolgárait.

A hat férfit azzal vádolják, hogy nemzetközi bûnszövetkezet tagjaként másfélmillió euróért meggyilkolták Ivo Pukanic újságírót: bombát helyeztek az autója alá. A 2008. október 23-án történt robbanásban meghalt a Nacional címû lap marketing igazgatója, Niko Franjic is. Az ügyészek szerint azért ölték meg az újságírót, hogy ne írhasson több cikket a szervezett bûnözésrõl.