Megkezdték a mentést

Értesülésünk szerint már a földrengés sújtotta területen dolgoznak a Baptista Szeretetszolgálat Speciális mentői.

A vasárnap este útnak indult 10 fős társaság két napig vesztegelt Iszlámábádban, mire sikerült egy helikopterrel a kijelölt területre Galibagba repülniük.

A katasztrófa nyomán sokkoló látvány tárult eléjük, rengeteg a temetetlen halott. A csapat egyik része a műszaki mentésbe kapcsolódott be, valamint orvosi ellátásban részesítik a túlélőket, a két kereső kutyával pedig megpróbálnak a romok alatt rekedtek között túlélőt találni.

Korábban történt:

Magyar idő szerint ma hajnalban sikerült ismét beszélni a Pakisztánban lévő Baptista Szeretetszolgálat Speciális mentőivel kiutazó Vincellér Tiborral. Elmondta: a keddi vihar miatt a célterületre történő szállítást lefújták. Az orosz mentőcsapat fele jutott el a földrengés helyszínére, a másik felét szerda reggel viszik oda. Őket követik az ütemezés szerint a magyarok. Az ENSZ is jelen van, hozzájuk a magyarok is bejelentkeztek, a feladatok koordinálását azonban a helyi hatóságok végzik.

Egyelőre az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a repülőtéren vesztegeltek a mentőcsapatok, mert Pakisztánnak 20-30 közötti a helikopter állománya. Az amerikai hadsereg ugyan ide irányított még néhány gépet, de ez a kapacitás egyelőre szűknek bizonyult, ezért kell sorban állni. Akik leghamarabb érkeztek a földrengés helyére, az angolok, kínaiak, és a japánok, már több túlélőt mentettek ki a romok alól, erre – korábbi, indiai mentéseknél szerzett tapasztalatokból kiindulva – van reális esély szomba–vasárnapig.

Kapcsolódó anyagok:

  • Megszakadt a kapcsolat
  • 23 ezer halott, 2 és fél millió ember vált hajléktalanná
  • Az eső elállt, a hideg jön
  • A Főnix szombaton szárnyalhat
  • – Pusztai Sándor –