Megkezdte működését az anitkorrupciós testület

Megkezdte munkáját a kormány Anitkorrupciós Koordinációs Testületet (AKT) – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a kormányszóvivő. Az első ülésen megválasztoztták a még hiányzó hat tagot is.

Az AKT felállításáról még június 19-én döntött a kormány. A 18 fős testületben hat kormánytag – az egészségügyi miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, az igazságügyi és rendészeti miniszter, az önkormányzati és területfejlesztési miniszter, a pénzügyminiszter és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter – mellett hat kormányzati szerv vezetője – a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzések Tanácsa, az Állami Számvevőszék és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, valamint a legfőbb ügyész és az adatvédelmi ombudsman – kap helyet.

Rajtuk kívül szintén hat főt a civil szférából választottak csütörtökli alakuló ülésükön: az Országos Kriminológiai Intézet részéről Finszter Géza kriminológus, a Társaság a Szabadságjogokért szervezettől Dénes Balázs elnök kapott felkérést. A Transparency International is delegálhat egy tagot. Felkérték továbbá Hack Pétert, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának oktatóját, valamint Farkas Ákost, a Miskolci Egyetem tanárát, a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület elnökét, illetve Lengyel Lászlót, a Pénzügykutató Zrt. elnökét – mondta Budaei Bernadett.

Az AKT-nek még az idén el kell készítenie elősként a 2008-2010-ről szóló rövidtávú intézkedési tervet, melyet februárban fogadhat el a kormány a korrupció visszaszorítása érdekében.