Megkezdte európai körútját Barack Obama Berlinben

Az amerikai elnöki posztra esélyes Barack Obama megkezdte csütörtökön európai körútját Berlinben. Elmondása szerint abból a városból akarja jelezni a transzatlanti kapcsolatok megújulását, ahol korábban a hidegháború is zajlott.

Az Izraelből a német fővárosba utazó, leendő demokrata elnökjelölt először Angela Merkel német kancellárral találkozott. Ezután a német külügyminiszterrel, Frank-Walter Steinmeierrel és Berlin polgármesterével, Klaus Wowereittel is tárgyal, mielőtt este fél 8-kor, a Győzelmi Oszlopnál felállított pódiumon beszédet tartana.

Az illinois-i szenátor megpróbálta lehűteni a várakozásokat, miszerint olyan retorikai magasságokba törne, mint annak idején a megosztott városban, 1963-ban John F. Kennedy az “Ich bin ein Berliner” (azaz “Berlini vagyok”), vagy 1987-ben Ronald Reagan a “Rombolja le ezt a Falat!” mondatával. “Ők elnökök voltak, én egy állampolgár vagyok” – mondta a demokrata politikus.

Az elnökjelölt megvédte magát azokkal a vádakkal szemben is, hogy ellenszegül a hagyományoknak azzal, hogy külföldön is kampányol. “Az emberek itt a tömegben nem választók, tehát a beszéd nem arra irányul, hogy az urnákhoz szólítsa őket” – reagált a felvetésre. Hozzá tette: “ez nem egy politikai kampány, remélhetőleg úgy fognak rá tekinteni, mint annak a viszonynak a kifejezésére, amilyet szeretnék, ha az Egyesült Államok és Európa között lenne” – emelte ki.

Németországban az emberek nagy figyelemmel kísérték az amerikai választási kampányt, és ha lehetne, nagy többségük – a legutóbbi felmérések szerint 76 százalékuk – Barack Obamára adná voksát, míg republikánus ellenfele, John McCain mindössze 10 százalékot kapna.

Az egész Európában népszerű demokrata elnökjelölt pénteken Párizsban folytatja európai körútját, ahol találkozik Nicholas Sarkozy francia elnökkel, majd szombaton Londonba látogat, Gordon Brown brit kormányfővel való találkozójára.