Megkezdődött Miskolcon a könyvtárosok vándorgyűlése

Miskolc – A társadalom életminőségének javítása a központi témája a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) vándorgyűlésének, amely szerdától péntekig tart Miskolcon – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Az összegzés idézi Barátné Hajdu Ágnest, az MKE elnökét, aki felidézte, hogy a szervezet bekerült egy nagy nemzetközi pályázat 10 nyertese közé és a hat országot érintő projekt keretében is azt mutatják majd meg, milyen módokon képzelhető el a jelen és a jövő könyvtárainak munkájában a társadalom életminőségét javító munka. A vándorgyűlésen 12 szekció előadásain járják körbe a szakemberek ezt a kérdést.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere szerint a digitális fejlődés mellett a hagyományos olvasási kultúra népszerűsítésével is szolgálják a könyvtárak a társadalmat, hiszen csak az értő olvasás segíti a jövő generációját a szókincs és a gondolkodásmód fejlődésében.

Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a vándorgyűlés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvtárak feladata mindig a szolgáltatás volt, csak ennek tartalma módosult a különböző korszakokban.

A miskolci vándorgyűlésre 800 könyvtáros érkezett az ország kis és nagy könyvtáraiból, sőt, a határon túlról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Erdélyből is.

Az első napon a plenáris ülést tartják és átadták a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elismeréseit is. A vándorgyűlés csütörtökön szekcióülésekkel, pénteken szakmai kiállításokkal folytatódik.

– MTI –