Megkezdődött Bin Laden sofőrjének pere

Hétfőn kezdődik Oszama Bin Laden sofőrjének tárgyalása az Amerikai Egyesült Államok guantanamói támaszpontján, miután elutasították az ügyvédeinek utolsó próbálkozását, hogy leállítsák a pert. A második világháború befejezése óta ez az első alkalom, hogy háborús bűnök bíróságát állítottak fel amerikai területen. Guantanamó ugyanis Kubában van, 1903 óta bérli Washington Havannától.

A 2002 májusa óta fogva tartott jemeni születésű Szalim Ahmed Hamdan az első “ellenséges harcos” az Egyesült Államok terrorizmusellenes “háborújában”, aki ellen teljes körű eljárást folytatnak majd le, azóta hogy 2001-ben megnyitották a guantanamói fogolytábor. A harmincas éveinek végén járó Hamdan pere várhatóan két hétig tart, és amennyiben bűnösnek találják akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik.

A vádirat szerint Hamdan 1996-ban Kandahár városában találkozott először a terroristavezér Bin Ladennel, majd végül testőre és személyi sofőrje lett. Azt is állítják a vádiratban, hogy az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik táborában kiképezték a lőfegyverek használatára, továbbá fegyvereket, lőszert és egyéb felszereléseket is szállított Al-Kaida tagoknak.

A férfi ügyvédei már bejelentették, hogy fellebbezni fognak. Azzal érvelnek, hogy bár Hamdan valóban Bin Laden sofőrje volt, nem volt köze semmilyen terrorcselekményhez.