Megkezdődött az UNESCO világörökségi vizsgálata Tokaj-Hegyalján

Sok a hiányosság a világörökségi szabályozások körül – közölte a Független Hírügynökséggel Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő, Sárospatak polgármestere, miután részt vett azon a tanácskozáson, amelyen az UNESCO szakembereivel találkoztak a zempléni térség szereplői Tokajban. A két szakértő azért érkezett a borvidékre, hogy megvizsgálja: a Szerencsre tervezett, 50 megawattosra tervezett szalmatüzelésű erőmű veszélyezteti-e a tokaji világörökségi természeti és épített értékeket.

Susan Denyer, angol építész, valamint Pierre-Marie Tricaud, francia tájépítész az UNESCO szakértői szervezete, az ICOMOS megbízásából, hazánk meghívása nyomán vizsgálódik a térségben. Hörcsik Richárd a tanácskozásról szólva kifejtette: Szerencs évek óta azzal érvel, hogy lassan rezervátummá válik a vidék, mert a világörökségi védelem miatt nem lehet ipari beruházásokat végrehajtani. A képviselő – mint elmondta – vitatkozott ezzel, ugyanis szintén a világörökségi területhez tartozó Sátoraljaújhelyen megtelt az ipari park, így azt bővíteni kellett, és Sárospatakon is beruháztak ipari üzemek. Ez bizonyítja, hogy épülhetnek ipari létesítmények a térségben, de azoknak nem feltétlenül erőműveknek kell lenniük. A honatya hozzátette: a legfőbb feladat, hogy mielőbb a parlament elé kerüljön a világörökségi törvény, helyben pedig ahhoz igazítva elkészítsék a térségre igazított szabályozást. Csak ezek alapján lehet tiszta viszonyok között beruházni a Tokaji Borvidék Kultúrtáj világöröks égi területen.

A megbeszélés-sorozat csütörtökön Szerencsen folytatódik, a két szakértő péntekig marad Magyarországon. Jelentésük tartalmát vélhetően az év végén ismerheti meg a hazai közvélemény.