Megkezdődött az újjáépítés Hollóstetőn

Akt.:
Archív képünkön: az áprilisi pusztítás nyomai
Archív képünkön: az áprilisi pusztítás nyomai - © Fotó: Bujdos Tibor
Hollóstető – Április 18-án jött az a hóvihar, ami 12 óra alatt 55 centiméteres hóleplet eredményezett.

Mint arról beszámoltunk, a már kizöldült fákra ráfagyott a hó, és a széllel együtt óriási károkat okozott a Bükkben, a 600 méter felett található Hollóstetői Hegyi Kempingben is.

– Az újjáépítés két hete elkezdődött, ám vívjuk a harcot, mert elég soványan ítélte meg a biztosító az összeget – ezt Varga József, a kemping tulajdonosa nyilatkozta lapunknak. – Azt mondhatom, hogy a bontás után lehet majd látni, hogy „mi a vége”, hiszen a kemping felső része teljesen megsemmisült. Ott nem tudunk kinyitni, „kiesik” az egész a szolgáltatásokkal együtt. Egyet nem tudunk: miért nem fizetnek vis majort? Az addig rendben van, hogy nem vagyunk önkormányzat, hiszen nekik jár ez a keret.

Az sem tudható, hogy mi van akkor, ha kidőlnek a fák nekünk károkat okozva, és a kidőlt fák közel 70 százaléka az erdészet tulajdonában van… Számításaink szerint 20 millió forinttal kevesebb a megítélt összeg. Például adtak árajánlatot áramszolgáltatók, ami 10 millió forint. Ebben a kitört kandeláberektől kezdve a villámvédelem, áramcsatlakozók, azaz minden benne lenne. Ráadásul ismét körbe kell kerítenünk a kempinget, mert a kerítésünk – ami 1 kilométer hosszú – ugyancsak felújításra vár. Ezek nem olcsó tételek… Akárhová fordulunk, nincs segítség.

Sátorban, házban

A hétvégén viszont igyekszik kinyitni a kemping úgy, hogy az építési területet lezárják, míg a maradék hely(eke)n lehet sátrazni, és talán a házakba is be lehet majd költözni.
Megkérdeztük e-mailben az Északerdő Zrt.-t, miként látják ők a helyzetet. Amint válasz jön, megosztjuk olvasóinkkal.

– ÉM-JLI –


„Vagy túléljük, vagy nem!”

„Vagy túléljük, vagy nem!”

„Óriási szerencse, hogy nem volt csoport, nem voltak vendégek a kempingben”.

 

 

Videó: Rengeteg kárt okozott az áprilisi tél a hegyvidéki falvakban

Videó: Rengeteg kárt okozott az áprilisi tél a hegyvidéki falvakban

Borsodban, Bükkszentkereszten fák és villanyoszlopok dőltek ki, a hollóstetői kempingben a faházak teteje szakadt be a hótól. A Mátrában van, ahol még most is csak aggregátorral tudnak áramot fejleszteni. Még napokig tarthat, mire mindenhol visszatér az élet a normális kerékvágásba.