Megkezdődött az újabb bértárgyalás Ferihegyen

Szerdán délután 4 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) és a Budapest Airport (BA) Zrt. képviselői – mondta el a Független Hírügynökségnek Pető Alfréd, az RFDFSZ elnöke. Az újabb tárgyalási forduló után várhatóan összeül a szakszervezet sztrájkbizotttsága is.

Korábban a BA szóvivője Szollár Domonkos elmondta, hogy hétfőn egy kibővített megállapodás tervezet nyújtottak át a szakszervezet képviselőinek, amelyben továbbra is a vasárnapi sztrájk után 6,2 százalékról 5,5 százalékra csökkentett béremelés szerepel. Az érdekképviselet továbbra is 9-10 százalékos béremelést követel.

Ferihegyen vasárnap délután – a mogyoródi Forma 1-es futam után – fél ötkor kezdődött a sztrájk. Az éjfélig tartó munkabeszüntetés miatt csaknem száz járat késett, átlagosan másfél órát. Egy madridi járatot pedig törölni kellett, az utasokat Pozsonyból indították útnak. Körülbelül éjjel fél kettőre rendeződött a helyzet Ferihegyen. A hétfő reggeli járatok már menetrend szerint, késés nélkül indultak.

Pető Alfréd szerdán elmondta: felháborítónak tartják, hogy a Lufthansa ferihegyi állomásvezetője a Népszabadságnak adott nyilatkozatában azt állítja: a repülőtér biztonsági dolgozóinak hibája, hogy a tavalyi uniós auditon elmarasztalták Ferihegyet, mert több utasbiztonsági hiányosságra is fény derült. Eközben a szakszervezet szerint a jelentésből egyértelműen kiderül: az utasbiztonsági hiányosságok oka a több száz fős leépítésnek köszönhető létszámhiány és a technikai eszközök elavultsága. Éppen ezért az RFDFSZ az audit nyilvánosságra hozását kéri.