Megkezdődött az új patológiai osztály építése Gyulán

Megkezdődött a régi fertőző osztály bontása kedden Gyulán, a Békés megyei Pándy Kálmán Kórházban. Az épület felszámolása egyben az új patológiai osztály építésének kezdete. A patológiai osztály jelenleg egy 150 éves műemléképületben működik, amely a feltételeknek nem felel meg, ezért mindeddig csak ideiglenes működési engedélyt kapott. Az új patológiai osztályt 600 millió forintból, saját erős beruházásként valósítja meg a fenntartó megyei önkormányzat és a kórház.

A patológiai osztály 102 éve ugyanabban a most már 150 éves épületben működik, az előírtnál fele akkora alapterületen, mostoha körülmények között. Mivel ilyen jellegű beruházásra nem volt pályázat, a megyei önkormányzat és a kórház saját költségvetésből 300-300 millió forintot fordít az új patológiai osztály megépítésére. A beruházás év végére készül el, és ezzel a végleges működési engedélyt is megkapja a kórház – mondta dr. Kovács József, az intézmény főigazgatója.

Jövőre egy hasonló nagyságrendű beruházást indít a kórház. Európai uniós pályázaton 510 millió forintot nyertek az úgynevezett egykapus sürgősségi ellátás kialakítására. Jelenleg a baleseti sebészet és a belgyógyászat két épületben működik. Az egykapus rendszerben a két osztály egy épületbe és egy szintre költözik, gyorsítva a sürgősségi ellátást.

Kovács József beszámolt arról is: egyelőre függőben van a gyermekkórház költöztetése. A gyermekkórház egy külön telephelyen, egy régi épületben működik. A strukturaátalakítás keretében a megyei kórház megszüntetné ezt a telephelyét és a gyermekkórházat a központi helyre, modernebb körülmények közé költöztetné. Egyelőre nem jelent meg ilyen jellegű pályázat, amint azonban kiírják, a megyei kórház pályázni fog – közölte dr. Kovács József.