Megkezdődött az MDF országos tisztújító gyűlése

Videoüzenetben köszöntötték európai konzervatív politikusok az MDF XXI. Országos Gyűlését vasárnap. Angela Merkel német kancellár más elfoglaltsága miatt nem tudta elfogadni az ellenzéki párt meghívását a vasárnapi tisztújításra, levelet küldött, amelyben emlékeztetett, hogy április 8-án lenne 75 éves Antall József néhai MDF-es miniszterelnök. Az ő kormányzása alatt teremtették meg Magyarország uniós csatlakozásának alapfeltételeit – tette hozzá.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke viszont megjelent a konferencián. Markó Béla köszöntőjében azt mondta, hogy Románia uniós csatlakozása nagy esély az erdélyi magyaroknak, megmozdíthatják ugyanis Erdélyt, és svájci mintára egy virágzó tartománnyá tehetik. Ehhez azonban az anyaország támogatására is szükség van – tette hozzá. Markó Béla szerint az MDF kapcsolata mindig érdekmentes volt az erdélyi magyarsággal. Ezt bizonyította egyebek mellett az, amikor Dávid Ibolya pártelnök segítette például az aradi Szabadság-szobor visszaállítását eredeti helyére – mondta.

Várhatóan megerősítik pártelnöki tisztségében Dávid Ibolyát az MDF XXI. Országos Gyűlésen, a küldöttek döntenek emellett az elnökség, a párt fegyelmi és etikai, valamint számvizsgáló bizottságának új tagjairól is. A nyilvános gyűlés helyszíne az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központja. A mandátumvizsgálat szerint 344 küldött szavazhat a tisztújításon.Sporthírek