Megkezdődött az iskola

Megkezdődött az iskola
Megkezdődött az iskola - © Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
Borsod-Abaúj-Zemplén – Rendőrök is vigyázzák a gyermekek biztonságát.


Tanévkezdéskor az oktatási intézmények környékén a hirtelen megnövekvő gyalogos és gépjármű forgalom miatt megnő a gyermekek veszélyeztetettsége. Szeptemberben – a korábbi éveknek megfelelően – egyenruhások biztosítják a közlekedés rendjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a frekventált helyen lévő tanintézményeknél.

Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagosnál. Ennek fő oka, hogy a nyári vakáció után a gyerekek gyakorlatilag egyszerre jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári „felszabadult” állapot, de a társaikkal való találkozás öröme szintén csökkenti az életkornál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. A rájuk leselkedő veszély másik oldala, hogy a nyári szabadságokat követően a felnőttek is tömegesen jelennek meg az utakon. A forgalomban résztvevő járművek száma ugrásszerűen megemelkedik, zsúfolttá válnak a belterületi utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik.

Mindezekre tekintettel a tanévkezdet időszakában a rendőrség kiemelt feladata a legkisebbek és a legvédtelenebbek, azaz a gyermekek védelme.

A demonstratív rendőri jelenlét során a járőrök elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet fordítanak a járművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.
Mindezeket Pitkó László r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke egy miskolci általános iskola mellett lévő gyalogosátkelő helynél 2014. szeptember 1-jén megtartott sajtótájékoztató során ismertette.

A fentieken túlmenően továbbra is folytatódnak az Iskola rendőre, Sulimoped, D.A.D.A. és Ellen-szer programok, illetve folytatják munkájukat a bűnmegelőzési tanácsadók.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –