Megkezdődött az augusztus 20-i tűzijáték károsultjainak pere

Megkezdődött a tavaly augusztus 20-i tűzijáték károsultjainak kártérítési pere pénteken a Fővárosi Bíróságon. 32-en – a katasztrófa sérültjei, illetve az elhunytak hozzátartozói – kezdeményeztek kártérítési pert a tűzjáték szervezői, felelősei ellen.

A károsultak a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökségtől, annak alvállalkozójától, az Absolut Piro Kft-től, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, a Miniszterelnöki Hivataltól és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól összesen 6 millió 250 ezer forint nem vagyoni kártérítést követelnek, mert szerintük felelősség terheli őket a tragédiáért. Egyebek mellett azzal érvelnek, hogy nem óvták meg a tűzijáték nézőinek biztonságát, nem volt megfelelő katasztrófa-terv sem, és nem értesítették időben az embereket a vihar közeledtéről.

Az alperesek azzal védekeznek, hogy tevékenységük nem függött össze az időjárási katasztrófával. A tűzijátékot szervező kft-k jogi képviselője hangsúlyozta a tárgyaláson, hogy “annál többet nem lehetett volna tenni”, mint amit ők megtettek.

2006. augusztus 20-án este az ünnepi tűzijáték kezdetén a fővárosban kitört vihar következtében öten meghaltak, és több mint 300-an megsérültek. Egy 12 éves kislányt és egy 30 év körüli férfit a rájuk dőlt fa ütött agyon, egy idősebb asszony szívrohamot kapott, egy házaspár pedig a vízbe fulladt, amikor csónakjuk felborult.

A tárgyalás után Hantos Ádám, a károsultak egyik jogi képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta: ha a bíróság számukra kedvező döntést hoz, akkor a kártérítési igényüket várhatóan 100 milliós nagyságrendűre emelik majd. A polgári jog szerint lehetőség van arra, hogy ha a bíróság egy úgynevezett közbenső ítélettel megítéli a kártérítés jogosságát, akkor a felperesek módosíthatják kártérítési igényük nagyságát.

A tárgyalást tanúk meghallgatásával folytatják tanúk meghallgatásával.