Megkezdődött az Amerika-csúcs

Kanadában helyi idő szerint hétfőn megkezdődött a mini Amerika-csúcs. A kétnapos találkozón George W. Bush amerikai, Felipe Calderón mexikói elnök és a házigazda kanadai kormányfő, Stephen Harper a gazdasági és biztonságpolitikai együttműködésről tárgyal, de központi téma lesz az Északi-sark megszerzésére tett orosz kísérlet is.

A három vezető politikus a Quebec és Montreal között fekvő Montebellóban találkozik. A témák között kiemelt lesz az Északi-sark ügye. Diplomáciai körökből származó értesülés szerint Kanada nem kívánja válasz nélkül hagyni azt az orosz lépést, amellyel Moszkva a közelmúltban kinyilvánította igényét a területre. Harper kormányfő állítólag azon lesz, hogy elismertesse Kanada fennhatóságát a kulcsfontosságú északnyugati átjáró felett. Ezt erősíti, hogy augusztus elején Kanada bejelentette: a körzetben katonai kiképzőbázist és egy kikötőt tervez építeni.

Az Egyesült Államok és Norvégia is jelezte, hogy igényt tart az Északi-sark hozzá közel eső részére.

Egy nemrégiben közzétett amerikai tanulmány szerint a Föld eddig még kiaknázatlan olaj- és gázkészletének negyede található az Északi-sark jege alatt.