Megkezdődött az aknák és ágyúlövedékek szezonja

Kézigránát robbanás - Illusztráció
Kézigránát robbanás - Illusztráció
Kárpátalja – A tavaszi földmunkák kezdetével Kárpátalján általában rendszeresen megkezdődik a második világháborús robbanóanyagok „aratási” szezonja.

A II. világháború idején Kárpátalján zajlott heves harcok emléke máig kísért a vidéken. Ezek kézzelfogható bizonyítékait, bizony, még mostanság is gyakorta fordítja ki az eke a szántóföldeken.

Kedden például a huszti járási Jablunyivkán (Fenyvesen) talált az egyik gazda egy több mint hatvan éves kézigránátot a kukoricásnak kiszemelt földjén. Ugyanezen a napon az ungvári járási Szürte község közelében fordított ki az eke egy 76 milliméteres ágyúlövedéket, amelyet a tűzszerészek a helyszínen hatástalanítottak.

Szerdán ugyancsak az ungvári járási Kisgejőcre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, ahol a délutáni órákban egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő a föld alól.

A katasztrófa-elhárítási minisztérium (MNSZ) illetékesei ezzel kapcsolatban felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy amennyiben gyanús fémtárgyra bukkannak a mezei munkák során, semmilyen esetben se próbálják azt saját kezűleg elmozdítani, netán szétszerelni, hanem haladéktalanul gondoskodjanak annak körülkerítéséről, majd értesítsék a helyhatósági, közrendvédelmi vagy katonai szerveket.

– Palkó István –