Magyarország

2010.09.02. 10:20

Boross Péter korlátozná az Alkotmánybíróság jogkörét - MTV

<p>Boross Péter volt miniszterelnök korlátozná az Alkotmánybíróság beavatkozási körét és meghatározná, hogy kik fordulhatnának a taláros testülethez - az új alkotmányt előkészítő bizottság tagja erről a köztévé Ma Reggel című műsorában beszélt csütörtökön.</p>

A volt kormányfő szerint a köztársasági elnöknek nem önálló program, hanem a kormány politikája alapján kell tevékenykednie. Boross Péter nem tartja elegendőnek azt, hogy új preambuluma legyen az alkotmánynak.

A volt miniszterelnök túlzónak nevezte, hogy az Alkotmánybíróság jelenlegi funkciójában egyszerre látja el az egykori közigazgatási bíróságok és egy második kamara szerepét. Boross Péter ugyanakkor kifogásolta, hogy a taláros testület határozatait sokszor figyelmen kívül hagyja a törvényhozás.

A volt kormányfő szerint az államfőnek igazodnia kell a kormány politikájához, nem szabad engednie az autonóm vonzódásoknak. Mint mondta, ez nem célzás Sólyom László tevékenységére, általánosságban fogalmazott.

Boross Péter cáfolta azt az újsághírt, miszerint azt javasolta, hogy a jövőben a kormányfő nevezze ki a Legfelsőbb Bíróság elnökét. A volt MDF-es politikus azonban azt tartja kívánatosnak, hogy a miniszterelnök terjessze elő a jelöltet a parlamentnek.

A volt kormányfő szerint a hatékony kormányzás feltétele, elemi országos érdek egy új alkotmány, így nem elég egy új preambulum.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!