Megkezdődött a U2 turnéja

Mintegy kilencvenezer rajongó előtt lépett színpadra kedd este Barcelonában a U2, ezzel megkezdve világkörüli turnéját. A szeptemberig tartó, “No Line on the Horizon” című koncertkörút első állomásán az ír zenekar a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás asztronautáival is műholdas kapcsolatba lépett.

A barcelonai Camp Nou stadionban, azaz a Barcelona futballcsapat otthonában este tízkor kezdődött a show, amelyhez egy hatalmas, csaknem négyszáz tonnás színpadot építettek fel a szervezők. A szerkezetről, amely a stadion pályájának szinte a felét elfoglalta, az együttes frontembere, Bono korábban úgy nyilatkozott: “Valami olyasmit akartunk csinálni, amilyet még nem csináltunk azelőtt.”

Bono az előadáson megemlékezett a múlt csütörtökön elhunyt Michael Jacksonról is, az énekesnek ajánlva az “Angel of Harlem” című dalt. A kétórás show alatt az együttes a Holdra szállás negyvenedik évfordulója előtt tisztelegve élő videó-összeköttetéssel kapcsolódott a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáshoz is. A mostani volt az ír banda első koncertje az idénre tervezett világkörüli turné előadásai sorában. A show-ra mindössze 54 perc alatt adták el az összesen kilencvenezer jegyet, még március 25-én. A belépőket 30 és 150 euró (8000 és 41 ezer forint) közötti áron vehették meg a rajongók.

A nagy érdeklődés miatt a csapat még egy koncertet tart csütörtökön a spanyol városban. A zenészek Barcelona után Olaszországba indulnak: Milánóban július 7-én lépnek színpadra, ezután Franciaországban, Németországban és Hollandiában koncerteznek. Az együttes végül hazatér Írországba, és július 24-én Dublinban lép közönség elé.

A turné augusztusban Svédországban, Lengyelországban, Horvátországban és Nagy-Britanniában folytatódik, majd az Atlanti-óceán túloldalára repülnek, és szeptemberben az Egyesült Államokban és Kanadában koncerteznek. A U2 legutóbb 2005-ben indult koncertkörútra; 127 előadásból álló turnéjukra akkor mintegy 4,5 millió rajongó volt kíváncsi. Az 1978-ban, Dublinban alapított zenekar az elmúlt évtizedekben nagyjából százmillió lemezt adott el.