Gergácz Emese

2019.11.07. 07:00

Művészet-e a digitális rajz vagy mindent a gép csinál?

A kérdés sokszor merül fel a művészetkedvelők és a rajzolni tudók körében egyaránt, és rengeteg vitát szül.

Avasi Gimnázium

Rajzolás hagyományosan

Forrás: ÉM-archívum

Ha megnéz az ember bármilyen rajzzal foglalkozó közösségi oldalt nem kell sokáig kutatnia egy, a témával kapcsolatos vita után- egy digitális rajz feltöltve, popcorn előkészítve, test kényelembe helyezve és máris olvashatjuk, ahogy a felek egymást szidják és a másik intelligenciájára vonatkozó sértésekkel dobálják egymást, mivel – a konzervatív világnézettel rendelkezőket idézve – „a digitális rajz nem művészet, a gép csinál helyetted mindent”.

Dilemma

Ahelyett, hogy belátnák, hogy mennyi verejték és könnycsepp is van a munkák mögött, és hogy igenis szükség van a rajztehetségre a digitális rajztábla használata során. Hisz vessünk egy pillantást a kész tényekre. A képzőművészetben rengeteg, nagyon drága eszközt kell használnunk – valamennyi fogyó eszköz. Az Avasi Gimnázium emelt rajz tagozatos tanulójaként sokszor tapasztalom, hogy az eszközök beszerzése iszonyatosan drága és sokat havonta pótolni kell. Ellenben egy jobb minőségű rajzprogram mindent tartalmaz, a legjobb rajztáblák pedig még a lapon való rajzolás érzetét is megadják. Habár egy minőségi Wacomért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hosszú távon meg tudja könnyíteni a munkánkat. Arról nem is beszélve, hogy egy grafikusnak vagy animátornak készülő diáknak értenie kell a rajzprogramok használatához. sok nehézséget okoz az is, hogy különböző rétegek – layers – használatába nagyon könnyen bele lehet zavarodni – hogy éppen melyiken rajzol és melyiken színez az ember. Sokan hónapokig tanulják a rajzprogram használatát. És persze semmit sem érnek igazán a digitálisan rajzolók rajztehetség nélkül.

Összefoglalva a hagyományos technika igenis fontos, de a digitális munkákat sem szabad semmibe venni. a lényeg az, hogy örömet szerezzünk tehetségünkkel és kihasználjuk azt.

Gergácz Emese 10/3 Avasi Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!