Megkezdődött a tárgyalás Törökországgal

Az Európai Unió keddre virradó hajnalban elkezdte a tagfelvételi tárgyalásokat Törökországgal, miután Ausztria visszavonta fenntartásait.

A megbeszéléseknek eredetileg hétfőn kellett volna megnyílniuk, de a 25-ök nem tudtak egyetértésre jutni a tárgyalások keretéről. A török külügyminiszter, Abdullah Gül ezalatt indulásra készen várakozott Ankarában.

Ausztria azt akarta, hogy Törökországnak ne teljes jogú tagságot ajánljon az EU, hanem annál kevesebbet. Ankara erre azt válaszolta, hogy akkor nem tárgyal, mert csak a teljes tagság érdekli.

Jack Straw, az unió soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia külügyminisztere kijelentette, “most történelmet írunk”.

Abdullah Gül megnyitó beszédben hangsúlyozta: Törökország megkapta, amit kért. “Egyértelmű, hogy a távlat a teljes jogú tagság. Ha eljön az ideje, teljes jogú tagország leszünk” – mondta Gül.

A csatlakozási tárgyalások legalább 10 évig fognak tartani, és Törökországnak senki sem garantálja, hogy a tárgyalások végén megkapja a tagságot. Az európai közvélemény többsége ellenzi a szegény muzulmán ország felvételét.