Nagyvilág

2010.09.15. 16:27

Csecsen származású a koppenhágai hotelben robbantó férfi a rendőrség szerint

<p>A dán rendőrség szerint valószínűleg csecsen származású, és belgiumi lakóhellyel rendelkezik az a férfi, aki a múlt héten egy kisebb bombát robbantott egy koppenhágai szállóban.</p>

"Nem vagyunk száz százalékig biztosak a dologban, de nagyon valószínű, hogy Lors Dukajevnek hívják, és 1986-ban született Csecsenföldön, most pedig Belgiumban él."- mondta szerdán a nyomozás vezetője, Svend Foldager.

Foldager azt mondta, hogy a férfi továbbra sem hajlandó közölni, hogy kicsoda, illetve milyen nemzetiségű. Az ismeretlent nem sokkal azután fogták el, hogy felrobbantott egy kisebb bombát a Koppenhága belvárosában lévő Jörgensen szálló egyik mellékhelyiségében, a múlt héten. A robbanásban a fején megsebesült férfit a szállodához közel található parkban fogták el a rendőrök nem sokkal később.

A férfinál két, hamis személyazonossági dokumentumot, és egy hamis belga személyi igazolványt találtak, ezért a dán rendőrséggel együttműködve a belga hatóságok is bekapcsolódtak a nyomozásba, és kedd este házkutatás tartottak a férfi belgiumi lakásában. A belga rendőrség időközben azt közölte, hogy az ujjlenyomat alapján nem találtak róla semmit a nyilvántartásukban. Egyelőre azt sem tudják, hogy mit akart a robbantással.

A dán rendőrség kedden nyilvánosságra hozta a férfi fényképét, amelyet látott egy liege-i bokszklub edzője, aki jelentkezett a hatóságoknál. Ő azt mondta, hogy felismerte a férfit, aki a tanítványa volt. Az edző mondta meg, hogy mi a neve, hogy csecsen származású, és hogy az elmúlt öt évben Liege-ben élt. Az edző szerint az utóbbi nyolc hónapban nem látta a férfit.

Albert Syben, az edző elmesélte a belga és a dán médiának, hogy beszélt a férfi barátnőjével, aki szerint a férfi a múlt héten Luxembourgba ment, és nem jelentkezett azóta. A La Meuse nevű belga lap szerint a férfi az anyjával élt, és gyakran járt Csecsenföldön és Németországban.

A nyomozás vezetője, Svend Foldager a múlt héten azt mondta, hogy tévesek azok a dán médiahírek, amelyek szerint a férfi terrortámadásra készült a Jyllands Posten című dán újság ellen. Ez az újság közölte 2005-ben a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amelyek elemi erejű felháborodást váltottak ki a muzulmán világban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!