Megkezdődött a MaNDA ózdi telephelyének kialakítása

Akt.:
Ózd, 2014. december 10. A kulturális GPS - Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális, Módszertani Központnak helyet adó épület Ózdon 2014. december 10-én. Az 1,9 milliárd forintos beruházás eredményeként többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként és kiállító, illetve közösségi térként működik majd.
Ózd, 2014. december 10. A kulturális GPS - Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális, Módszertani Központnak helyet adó épület Ózdon 2014. december 10-én. Az 1,9 milliárd forintos beruházás eredményeként többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként és kiállító, illetve közösségi térként működik majd. - © MTI Fotó: Vajda János
Ózd, 2014. december 10., szerda (MTI) – Megkezdődött a kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális, Módszertani Központ jövőbeni otthonaként szolgáló épület felújítása és átalakítása Ózdon – jelentették be szerdán, a program nyitórendezvényén a borsod megyei városban.

A csaknem 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként és kiállító, illetve közösségi térként működik majd – mondta el Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) főigazgatója, hozzáfűzve, hogy a kormány az európai uniós forrást további 300 millió forinttal egészítette ki, így a beruházás teljes összege 1,9 milliárd forint.

Kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával megvalósuló fejlesztés az ózdi ipari park területén, a törzsgyár dél-keleti részén található, ipari műemléki környezetben.

Az egykor erőműként funkcionáló létesítmény alagsorába belépve a látogató a Digitális Kárpát-medence című kiállítással találkozik majd, amely a fényfestés technológiáját alkalmazva mutatja be Magyarország történetét a honfoglalástól napjainkig – ismertette a beruházás részleteit az igazgató. Mint mondta, az épület földszintjén közösségi teret hoznak létre, amelyet az egyik oldalról az egykori monumentális ipari berendezést magába foglaló látványtér fog határolni.

Az erőmű rekonstrukciós és átalakítási munkálatainak befejeztével egy olyan központ jön létre, amely a digitális kultúra otthonaként és közvetítőjeként funkcionál majd – hangsúlyozta Lovas Lajos. Hozzátette, hogy a beruházás várhatóan jövő év október végére készül el, és 50 közalkalmazotti állást teremt, jellemzően magasan kvalifikált diplomások számára.

A MaNDA igazgatója az MTI kérdésére azt mondta, hogy ez a beruházás, illetve a mellette készülő, turisztikai attrakciónak számító filmtörténeti élménypark és a skanzen olyan komplexumot fog alkotni, amely képes lesz fenntartani önmagát. Nemcsak a térségnek és Ózd városának, hanem az északi turisztikai útvonalnak is igazi kuriózumává válhat – jegyezte meg.

– MTI –