Megkezdődött a Lufthansa-dolgozók sztrájkja

Vasárnap éjfélkor megkezdték a határozatlan idejű munkabeszüntetést a német Lufthansa légitársaság dolgozói, akik magasabb fizetéseket követelve léptek sztrájkba. A Ver.di szakszervezet által hirdetett akció egyelőre nem okozott komolyabb fennakadásokat a német reptereken.

A frankfurti nemzetközi repülőtér egyik munkatársa az AFP-nek nyilatkozva kijelentette: egyelőre nincsenek késések, és nem kellett járatokat törölni a légikikötőben. A világ egyik legnagyobb légitársaságának számító Lufthansa egyelőre nem kommentálta a munkabeszüntetés első napját. A cég szóvivője, Horst W. Poppe ugyanakkor a hétvégén kijelentette: a társaság úgy véli, a sztrájk idején nem áll le teljesen a légi forgalom.

A határozatlan idejű munkabeszüntetés miatt azonban veszélybe kerülhet a német olimpikonok pekingi utazása. A mintegy 750 fős olimpiai csapat tagjainak többsége ugyanis a tervek szerint a héten utazna Kínába az augusztus 8-án kezdődő játékokra. A Lufthansa már korábban közölte: minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az olimpiai csapatot időben eljuttassák az ötkarikás játékokra. A Star Alliance csoporthoz tartozó Lufthansát az utazások megszervezésében várhatóan kisegíti majd a partnercégei egyike, amelyek között a kínai Air China is megtalálható.

A mintegy 52 ezer Lufthansa-dolgozót képviselő német Ver.di szakszervezet 12 hónap alatt 9,8 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, miközben a Lufthansa vezetése 6,7 százalékos bérnövekedést ajánlott, 21 hónap alatt. A Die Welt című napilapnak nyilatkozó Ver.di-képviselők szerint a munkabeszüntetés akár napi ötmillió euróba (1,2 milliárd forint) is kerülhet a Lufthansának, amely naponta átlagosan 150 ezer embert szállít.