Megkezdődött a korrupció elleni adatfelvétel a Közép-Dunántúlon

Megkezdődött a Közép-dunántúli Régióban a korrupció elleni adatfelvétel. Szerdán a részletekről tájékoztatta az Állami Számvevőszék /ÁSZ/ a régió költségvetési szakembereit. Az ország hét régiója közül a közép-dunántúliban tartották hatodikként a tájékoztatást, a következő, egyben utolsó állomás Győr lesz. Az ÁSZ több mint 4000 költségvetési szerv bevonásával végez országos adatfelvételt, eddig 1000 jelezte részvételi szándékát. Az ország 6200 nagyobb költségvetési szervéből választottak ki 4 ezret, ebből 500 található a régióban.

Egy 155 pontból álló kérdőívet töltetnek ki, amely holland és más nemzetközi tapasztalatok szerint 25-30 korrupciós veszélyfaktort vizsgál. A kérdőív kitöltése önkéntes, a valóságtartalmát nem vizsgálják. Az adatfelvétel március 11-ig tart. Az értékelés májusra készül el. Az eredményt térképen jelenítik meg, amelyet az interneten bárki megnézhet majd – mondta a konferencia után tartott sajtótájékoztatón Sántha György projektvezető.

A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv 100 százalékos finanszírozásában zajlik, 286.5 millió forintból. A program 7 éves, minden évben felveszik és kiértékelik majd az adatokat.

Pontosan nem lehet tudni, de abban mindenki egyetért, hogy Magyarországon korrupció miatt közpénzből 100 milliárdok folynak el. Ebből évente 100-300 kilométer autópálya épülhetne meg. A projektben nem mérik ugyan a korrupciós pénzek nagyságát, de abban segítenek, hogy az egyes intézmények, szervek felismerjék: vannak-e olyan tényezők, amelyek elősegítik náluk a korrupciót, illetve hogyan tudják megelőzni a visszaéléseket – hangsúlyozta Sántha György.