Megkezdődött a környezetbarát E85-ös üzemanyag gyártása Szabadegyházán

Megkezdődött a környezetbarát E85-ös üzemanyag gyártása Szabadegyházán. Az országban jelenleg két töltőállomás forgalmazza a benzinnél körülbelül 80 forinttal olcsóbb “zöld” üzemanyagot, de még ebben az évben további negyvennél juthatnak majd hozzá az autósok.

Az Európai Unió legnagyobb kukoricafeldolgozójává válik a jövő év elejére Hungrana Kft.. A kukoricából izocukrot és bioetanolt, víztelenített alkoholt állítanak elő. Bioetanolból jelenleg napi 1500 hektolitert gyártanak, de a jövő év elejére a termelést a háromszorosára növelik – mondta a Független Hírügynökségnek Klauser Gábor, a cég kereskedelmi igazgatója.

A bioetanol környezetbarát üzemanyag, amit növényi cellulózból vagy keményítőből állítanak
elő. Csökkenti a járművek széndioxid-kibocsátását, és tökéletesebb égést biztosít, ami megnöveli a motor élettartamát.

Jelenleg Győrött és Bábolnán van olyan benzinkút, amely a 85 százalékban alkoholt tartalmazó, E 85-ös üzemanyagot forgalmazza. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a bábolnai benzinkút átadásakor azt ígérte: az országban az év második felében 40 kút forgalmazza majd a környezetbarát üzemanyagot. Klauser Gábor elmondta: sok kis és közepes benzinkút tervezi, hogy a 98-as benzin helyett átáll az E85 forgalmazására.

Az Európai Unió előírása szerint 2010-re Magyarországon a bioüzemanyagok felhasználási arányának a jelenlegi 0,3 százalék helyett el kell érnie az 5,75 százalékot. További uniós cél az új gépkocsik átlagos széndioxid-kibocsátásának csökkentése. A kormány ezért támogatja az E 85-ös üzemanyag forgalmazását, így azt jövedéki adó nem terheli. Egy liter 209 forintba kerül, vagyis körülbelül 80 forinttal olcsóbb a 95-ös benzinnél.

Jelenleg még Győrött gyártanak bioetanolt. Ott más gabonából készül, és most van folyamatban az E 85-ös engedélyezési eljárása.

Magyarországon ma még csak két olyan autótípus van forgalomban, amely benzinnel és bioetanollal is működik, de kapható egy olyan brazil találmány, amellyel bármelyik benzines motor átalakítható, bár az idősebb autóknál csöveket kell a cserélni.