Megkezdődött a földhaszonbérleti pályáztatás harmadik szakasza

Gomba, 2012. október 10., szerda (MTI) – Megkezdődött a földhaszonbérleti pályáztatás harmadik szakasza – mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa szerdán sajtótájékoztatón.

A rendezvényt a Pest megyei Gomba község határában, egy nyertes családi gazdálkodó hét hektáros földje mellett tartották, amelyről Szabó Csaba elmondta: az odaítélt hét hektár elvileg nem túl sok, de ahhoz elég, hogy munkát és tisztességes megélhetést biztosítson a nyertesnek.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: újabb és újabb területeket – közöttük honvédségi és más, állami szervezetekhez tartozó földeket – hirdetnek meg haszonbérletbe, ezek zömét reményeik szerint helyben élő és gazdálkodó, az állattartást is vállaló családi gazdaságok nyerik el.

A földhaszonbérleti pályáztatás első fázisában 1.217 bérleti szerződést kötöttek összesen 21 ezer hektárnyi területre; ebben a körben a nyertesek 75 százaléka természetes személy – emlékeztetett Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke. Az elnyert összterület 60 százaléka 10 hektárnál kisebb, 32 százaléka 10 és 50 hektár közötti földekből adódott össze, míg a 100 hektárnál nagyobb birtoktestek aránya ebben a pályáztatási körben csupán 2 százalék volt.

A rendelkezésre álló adatok szerint az ekkor földhöz jutott haszonbérlők 37 százaléka családi gazdálkodó, illetve fiatal, 26 százaléka őstermelő, 13 százaléka egyéni gazdálkodó, 24 százaléka jogi személy – mondta az elnök.

A pályáztatás első szakasza október végén zárul, miközben elkezdődött a második, s ezzel párhuzamosan a harmadik szakasz is. A közelmúltban 379 felhívás jelent meg, összesen 6.465 hektárnyi földterület vár bérlőre. Az egy éven belül lejáró haszonbérleteket már most meghirdetik, hogy az ott gazdálkodók is pályázhassanak, illetve hogy felkészülhessenek arra az esetre, ha netán veszítenének – közölte Sebestyén Róbert.

A Gomba határában lévő 7,3 hektáros föld új bérlője, Szauter Zsuzsanna az MTI érdeklődésére a 140 aranykorona értékű földről azt mondta: tavasszal zab lesz benne. Hozzátette: 76 hektáron gazdálkodó, Gombán élő családjuk a növénytermesztés után az állattartással is megpróbálkozik.

A szerdai tájékoztatón vehette át haszonbérleti szerződését egy kiskunlacházai fiatalember is, aki apjával közösen nemrég 3 birtoktestet, összesen bő 46 hektárnyi földterületet nyert el lakhelyük határában.

– MTI –