Megkezdődhet a krasznahorkai vár felújítása

Pozsony, 2012. október 18., csütörtök (MTI) – Hamarosan megkezdődhetnek a felújítási munkálatok a márciusban tűzvészben megsérült krasznahorkai váron, mivel a szlovák Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) kedden elutasította a felújítási munkálatok kivitelezésére pályázó egyik vállalat panaszát, amely eddig hátráltatta a munkálatok megindítását – közölte az MTI-vel Sturmankin Artúr, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) sajtószóvivője csütörtökön.

A felújítási munkálatok megkezdését eddig az hátráltatta, hogy az annak elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázat vesztese panaszt emelt a vár fenntartója, a Szlovák Nemzeti Múzeum döntésével szemben.

A Közbeszerzési Hivatal közérdekre hivatkozva hozott döntést a munkálatok kivitelezésére pályázó cég által benyújtott panasz elutasításáról. “A kulturális örökség részét képező épületen elkerülhetetlenül szükséges a felújítási munkálatok kivitelezése, mivel azok mihamarabbi megkezdése az épület megőrzésének előfeltétele. A Közbeszerzési Hivatal ezért úgy ítélte meg, hogy a munkálatok kivitelezése ügyében beadott panasz esetében a közérdek előbbrevalóságát kell figyelembe venni” – olvasható az ÚVO indoklásában. A döntés jogerős.

“Amint a Szlovák Nemzeti Múzeum aláírja a felújítási munkálatok kivitelezéséről szóló szerződést a közbeszerzési eljárásban győztes vállalattal, azonnal megkezdődhetnek a munkálatok” – mondta a további lépések kapcsán Sturmankin Artúr.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából