Megkezdődött a világhírű San Fermin fesztivál

Megkezdődött a világhírű San Fermin fesztivál
Pamplona – Tizezrek jelenlétében nyitotta meg vasárnap Pamplona polgármestere a San Fermin fesztivált, amit világszerte a bikafuttatásairól ismernek. 

Az észak-spanyolországi város vezetője a városháza erkélyéről egy petárda kilövésével adott jelet a mámoros tömegnek hogy elindult a kilenc napig tartó ünnep.

Meghalt egy fiatalember Pamplonában a vasárnap kezdődött San Fermin fesztivál nyitónapján, miután leesett egy harminc méter magas falról – közölte a spanyolországi város polgármesteri hivatala. Bővebben…

A nyitányon tikkasztó meleg volt, ezért aki tudott, hideg spanyol könnyű bort vagy ásványvizet ivott, miközben az összezsúfolódott rajongókra vödörszám locsolták a vizet a környező házak lakói.

Az első bikafuttatást hétfőn tartják, és július 14-ig a spanyol állami televizió minden nap élőben számol be az eseményekről. Hat bikával futnak a fehérbe öltözött, és a nyakukban piros kendőt viselő vakmerő férfiak és nők, köztük rengeteg külföldi Pamplona utcáin, a végén pedig a bikákkal a helyi arénában végeznek hivatásos matadorok.

Az állatvédők szerint a bikák sokkot kapnak a futtatástól, és az arénában a szokásos brutális módon végeznek velük. Emiatt évről évre egyre hangosabban követelik az állatkínzásnak és rituális mészárlásnak nevezett fesztivál korlátozását.

A futtatás során sokan szoktak megsérülni, időnként halottak is vannak. A szomorú rekordot az 1924-es év tartja, akkor 13 ember vesztette életét. Legutóbb 1995-ben halt meg valaki: egy 22 éves amerikait öklelt fel az egyik bika.További hírek a Nagyvilág kategóriából