Megkezdõdik a fehérvári makettváros és kalandpark tereprendezése

Megkezdõdik Székesfehérvár egyik legnagyobb beruházásának tereprendezése szerdán. A város egyetlen támogató szerzõdéssel is rendelkezõ uniós pályázata a Királyi séta projekt, ennek részeként épül egy kalandpark és egy óriás makett, amely a középkori Fehérvárt tárja az érdeklõdõk elé.

A régi, ma romos Vidámpark és a 40 éves Rózsaliget helyére épül 800 millió forintból a kalandpark és a futballpálya nagyságú makettváros. A makettváros a középkori Székesfehérvárt mutatja be. A kalandparkban 30 játszóeszköz lesz, emellett sétautakat, futópályát és parkolókat is kialakítanak. A teljes költségbõl 500 millió forint a park- és az utak kialakítására megy el..

A korábbi kifogásoknak megfelelõen átalakították a makettváros tervét, nem épül hozzá fém felüljáró, hanem csak az oldalába egy domb, ahonnan rá lehet látni – mondta Szigli István, az önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnöke kedden sajtótájékoztatón.

Többen féltették a Rózsaligetet, számukra megnyugtatásként hangzott el, hogy az eddigi kétezer rózsatõ számát megkétszerezik, négyezer-kétszázat telepítenek. Emellé a két beruházás területére több mint hétezer évelõ növény, ezernyolcszáz cserje és rengeteg fa kerül, miközben a régi, egészséges fák megmaradnak.

A betonelemek bontása szerdán kezdõdik a volt Vidámpark területén. Az õsszel indulnak az építési munkák, a beruházás 2011. szeptemberére fejezõdik be.

Székesfehérvár több mint kétmilliárdos projektje a Királyi séta projekt. Ennek része a kalandpark és a makettváros mellett az egykori koronázó bazilika romjai fölött egy méltó emlékhely kialakítása, amely a Fejér Megyei Önkormányzattal közös beruházásban zajlik.Sporthírek