Megkezdõdhet a Villányt elkerülõ út építése

Döntés született a Villányt elkerülõ út építésérõl. A teljesen új, 4,25 kilométeres elkerülõ megvédi a nehézgépjármû forgalomtól a települést – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Márton György, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetõ igazgatója. A Siklósi kistérség közlekedési kapcsolatait is javító fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként több mint 2,5 milliárd forintból 2012 tavaszára valósulhat meg.

Jelenleg csaknem 4000 jármû halad át a településen naponta. Ezeknek csaknem 25 százaléka nehézgépjármû. A teherforgalom okozta A folyamatosan növekvõ forgalom veszélyezteti a település fõutcáján kétoldalt sorakozó hangulatos, mûemléki védelem alatt álló pincéket, présházakat, és idõvel a város vonzerejének csökkenését eredményezheti.

A Villányt jelenleg átszelõ út mellett új nyomvonalon megépülõ útszakasz jelentõsége az, hogy a mellékutat használó igen jelentõs mértékû nehézgépjármû forgalom elkerüli a település belsõ részét, csökkenti az ott lakókat érõ káros környezeti ártalmakat, balesetveszélyt, rezgésterhelést. A település turisták által látogatott területe mentesül a tranzitforgalomtól. Az átlagos napi forgalom csaknem harmadára csökken.

Az építkezés idén tavasszal kezdõdik, és várhatóan 2012 tavaszán fejezõdik be.Sporthírek