Megkezdõdött a Hiller István elleni per

Kedden megkezõdött a Fõvárosi Bíróságon az a polgári per, amelyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyermekeknek Alapítvány kezdeményezett Hiller István és az Oktatási és Kulturális MInisztérium ellen.

A civil szervezet azt szeretné, hogy a bíróság ítéletben mondja ki, a miniszter, és az általa vezetett tárca is felelõs a roma gyermekek szegregációjáért, hiszen nem akadályozták meg, hogy egyes iskolák roma gyermekeket elkülönítsenek. A per 19 önkormányzat iskoláit érinti.

Az alapítvány keresetlevelében hangsúlyozza, hogy Hiller István és munkatársai megsértették az egyenlõ bánásmód követelményét, amikor nem léptek fel a szegregáció miatt. A civil szervezet szeretné, ha a bíróság kötelezné a minisztériumot a jogsértõ helyzet felszámolására, valamint 50 millió forint közérdekû bírság megfizetésére. A hátrányos helyzetû gyermekek érdekében tevékenykedõ alapítvány szeretné elérni, hogy valamennyi olyan önkormányzatnál rendeljék el a szakmai ellenõrzést, ahol a szegregáció valamilyen formában létezik.

A pert június 21-én folyítatódik a Fõvárosi Bíróságon.