Megkétszereződött a házasságkötések száma Romániában

Idén januárban megduplázódott Romániában a házasságkötések száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. A házasodási kedv ilyen erőteljes növekedése a román állam által 2007. január elsejétől nyújtott 200 eurós támogatással magyarázható.

A bukaresti statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint januárban 12339 házasságot szentesítettek az ország anyakönyvvezetői, ami 7400-zal több a 2006 decemberében, és 6400-zal a tavalyi év januárjában kötött frigyek számánál. Miközben tavaly januárban még 2,7 házasságkötést jegyeztek ezer lakosonként, ez az arány 6,7-re ugrott az idei év első hónapjában.

Romániában az váltotta ki a házzasságkötés eddig nem tapasztalt népszerűségét, hogy 2007. január elsején életbe lépett a bukaresti parlament által tavaly elfogadott, az anyakönyvvezető előtt hitelesített frigyet anyagilag is honoráló, 396-os számú törvény. A jogszabály értelmében korra való tekintet nélkül kétszáz eurót kap minden pár, amely idén január elsejétől köt házasságot. A juttatás egyedüli feltétele, hogy a családalapítók első alkalommal házasodjanak.

Minthogy a támogatás bevezetését már a tavalyi év végén beharangozták a hatóságok, sokan 2007-re halasztották a korábbra tervezett esküvőt, de leginkább a romániai romák vették igénybe a juttatást. Az elmúlt három hónap során romániai cigányok százai – jelentős részük idős ember – mondták ki a 200 eurót érő boldogító igent, és közülük sokan egyúttal megkapták életük első személyazonossági igazolványát.

A statisztikai hivatal adataiból különben kiderül az is, hogy a korai gyermekhalandóság, valamint az elhalálozások számának növekedése miatt folyamatosan csökken a 21,5 millió lakosú Románia népessége.