Megkérdeztük: Megbecsült szakma az ápolóké?

Megkérdeztük: Megbecsült szakma az ápolóké?
Miskolc – Az Ápolók Nemzetközi Napját ünnepelték csütörtökön, ennek apropóján tettük fel a kérdést: Megbecsült szakma az ápolóké?

Messze nem – kezdte Novákné Benkó Katalin. – Nagyon sokat dolgozunk a betegágy mellett, de anyagilag sem vagyunk megbecsülve, és ez a motovációra is kihat. 30 éve dolgozom az egészségügyben, sokmindent megértem már, de azt látom, az emberek csak a rosszat látják mostanában velünk kapcsolatban – mondta. Hozzátette: a hivatástudat azonban a pályán tartja az ápolókat.

„34 éve dolgozom az egészségügyben, és egyre rosszabbul érzem magam fehérköpenyben. Régen volt becsülete ennek a szakmának, ma már az emberek 70-80 százaléka lekezelően viselkedik velünk. Nincs olyan szakma, amelyik ennyire el lenne nyomva. Nem beszélve arról, hogy annyi a fizetésem, mint egy pályakezdőé” – mondta Macsuga Istvánné.

Szabóné Sztrapkó Tímea szerint az ápolók azok, akikre az egészségüggyel kapcsolatos kifogások elsőként lecsapódnak. Mint mondta: a hozzátartozók is őket találják meg a panaszokkal.

Molnár Józsefné szerint sem becsülik meg az ápolókat, sem erkölcsileg, sem anyagilag. „38 éve dolgozom, 100 ezer forintért, sok a beteg, fizikailag, szellemileg is megterhelő a munka” – sorolta.

Migalyáné Mikó Renáta egyből nemmel válaszolt: „Szívvel-lélekkel végezzük a munkánkat, de nem becsülik meg. Egyre kiszolgáltatobbak vagyunk, és egyre kevesebb a megbecsülés.”

Radics Anita: „Nem becsülik meg. Ha újból kezdeném, nem ezt csinálnám, megbántam, hogy az egészségügybe jöttem. A lányomat már most távoltartom ettől a szakmától.”