Megújult szülészet, javuló közbiztonság

Megújult szülészet, javuló közbiztonság
Miskolc – Bajnai Gordon: „A válság ellenére a jövőre szánt pénzekkel nem spórol a kormány.”

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei látogatása eső állomásaként a miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház felújított szülészeti-nőgyógyászati osztályának átadásán vett részt tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök. A kormányfő szerint ez a fejlesztés is arra bizonyíték, hogy „a válság ellenére a jövő építésére szánt pénzekkel nem spórol a kormány”. Mint elmondta: a több mint egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi, hogy „biztonságosabb, egészségesebb, tisztább, kulturáltabb körülmények között jöjjenek világra a gyermekek”.

Bajnai Gordon megfogalmazása szerint: „Az ország és a miskolciak a gazdasági válságban is megmutatták, mire képesek. Ennek a beruházásnak a lényegét azonban nem a falak, a gépek, az ágyak fogják megadni, hanem az intézményben dolgozók munkája, akik teszik a dolgukat, sokszor nehéz körülmények között.” A miniszterelnök Móricz Zsigmond szavait idézve azt mondta, Miskolc olyan város, amelynek, ha egyszer esélye nyílik, „olyan vitalitása van, hogy fantasztikus energiák fognak felszabadulni”. Megjegyezte, hogy ezt a várost már sokszor leírták, például a rendszerváltás után, ez közösség ugyanakkor mégis megmutatta, mire képes, és a megújult kereteket új tartalommal tudja majd a jövőben is kitölteni, egy „jobb minőségű, boldogabb élettel”.

Rend a lelke?

„Egy közösségnek a rend a lelke, a városok, a falvak népe rendet szeretne maga körül látni, hogy ne kelljen félnie.” Ez a mondat már a miskolci avasi lakótelep rendőrőrsén hangzott el, ahol a kormányfő állománygyűlésen beszélt a közbiztonságról. „Magyarországon a rend akkor érvényesül, hanincsen kivétel, nincsen megalkuvás, nincsen félrenézés. A rend mindenkire egyformán, egyaránt érvényes, a rendet mindenkinek be kell tartania, minden egyes bűncselekményt meg kell torolni, függetlenül attól, hogy azt ki követte el” – szögezte le. Azt is elmondta, hogy az ország jelentős részében, így Miskolcon és a térségében sem jó az emberek közérzete, ha a rendről van szó.

Bár a rendőrségi statisztikák javulásról számolnak be, a kedvező változások a hétköznapok közérzetében sokszor még nem jelennek meg. A miniszterelnök szerint további érdemi cselekvésre van szükség, főleg az ország bűnügyileg legfertőzöttebb területein. A tavaly elindított Rend és biztonság programnak is ez a célja – hangsúlyozta – és azokra a területekre kell koncentrálni, amelyeken a bűnözés leginkább mérgez, ahol az állampolgárok a legkevésbé érzik magukat biztonságban.

Fejlesztések

Bajnai Gordon által említett miskolci és megyei fejlesztések:

– Csillagpont Kórház projek: 11 milliárd forint

– miskolci belvárosi rekonstrukciós program: 5,5 milliárd forint

– Miskolci Egyetem fejlesztései: 6,5 milliárd forint

– miskolci Zöld Nyíl villamsfejlesztési projekt: 38 milliárd forint

Bajnai Gordon az Avasi Rendőrőrsön