Megjött a monszun Mumbaiban, a világváros fellélegzett

Megjött a megmentő eső Mumbaiba (korábbi nevén: Bombay)- közölte kedden az AFP, francia hírügynökség. India pénzügyi és szórakoztatóipari központja fellélegezett, bár a hirtelen jött monszun miatt a világváros több részén áradás és forgalmi káosz alakult ki.

Bombayben hónapok óta szárazság volt, emiatt 30 százalékkal kevesebb ivóvizet juttattak el a fogyasztókhoz a szolgáltatók, mint tavaly ilyenkor. Indiában emberemlékezet óta nem tapasztalt vízhiány van, a vízkorlátozás pedig milliókat sújtott. A kórházakban és a szállodákban is elzárták a vizet a vízművek. Volt úgy, hogy naponta csak 45 percig csordogál a víz a csapokból. A rendkívüli szárazság, illetve a vízkorlátozás következtében a nagyvárosban 450-en haltak meg, és a Mumbai központú Maharashtra szövetségi államban legkevesebb ezeregyszáz ember vesztette életét.

Mumbaiban senki nem emlékezik arra, hogy a húszmilliós metropoliszban milliók maradjanak ivóvíz nélkül. Mumbai ivóvíz szolgáltatásának legfontosabb tározói, öt környékbeli tó vízszintje átlagosan 5-10 méterrel alacsonyabban álltak, mint máskor, így több kerületben lajtos kocsikból vételezték a vizet a fogyasztók. Hetek komoly szárazság sújtja egyébként a világ második legnépesebb államát. Az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség töredéke, mintegy negyede esett csupán.

Szakemberek úgy számoltak korábban, hogy ha a fogyasztók takarékosan bánnak a csapvízzel, akkor az egyik, Mumbai környéki tó vize még három hétre, másik kettőé pedig további két hónapra képes biztosítani a vízellátást szigorú korlátozásokkal.

A mumbai hatóságok keddi bejelentése szerint a monszun megérkezése jelentősen csökkentette a vízhiányt, de folyamatos esőzésre van szükség az elkövetkező napokban ahhoz, hogy a drámai helyzet megszűnjön. A helyi meteorológusok szerint erre minden esély megvan. “Nagyon heves esőzés várható, 124.5 és 244.4 milliméter közötti csapadékmennyiség várható a következő napokban”- közölte Mumbai időjárás előrejelző szolgálata.