Megjelentek a szokásos tavaszi halelhullás első tetemei a Balaton felszínén

  Siófok, 2012. május 11., péntek (MTI) – Megjelentek a szokásos tavaszi halelhullás első tetemei a Balaton felszínén.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek pénteken elmondta, hogy az elmúlt pár napban több mint ötszáz, átlagosan húsz kilogrammos busa és több mint 350 angolna tetemét gyűjtötték be.
A gyorsan jött melegedés miatt arra lehet számtani, hogy a következő napokban egyre több tetem jelenik meg, de a tavaszi halelhullásként emlegetett jelenség idén előbb lecseng, mint máskor – közölte Füstös Gábor.
Tavasszal a tél során elpusztult halak tetemét, az úgynevezett fenékdögöket dobja a felszínre a melegedő víz.
Füstös Gábor szerint bizakodásra ad okot, hogy a begyűjtött tetemek között eddig mindössze egy darab harcsát találtak, vagyis nem folyatódott a tavaly először tapasztalat harcsapusztulás, amelynek okát eddig nem sikerült kideríteni.
A halgazdálkodó társaságnak idén is központi forrás nélkül kell begyűjteni a haltetemeket, de a vízügy közmunkaprogramja segítséget jelent. Az elhullott tetemeket naponta gyűjtik össze és szállíttatják el veszélyes hulladékként. A cégvezető arra kérte az önkormányzatokat, a kempingek és strandok üzemeltetőit, hogy működjenek együtt a Balaton megtisztításában.

Címkék: ,