Magyarország

2012.06.14. 18:14

Matolcsy: 280 milliárd forintot szedünk be a tranzakciós illetékből!

A kormány a tegnapi ülésén megtárgyalta a 2013. évi költségvetés tervezetét - jelentette be a 2013-as költségvetésről szóló kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő. -írja  a portfolio.hu.

A kormány a tegnapi ülésén megtárgyalta a 2013. évi költségvetés tervezetét - jelentette be a 2013-as költségvetésről szóló kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő. -írja  a portfolio.hu. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a részletekről szólva kijelentette, hogy az első olvasathoz képest 170 milliárd emelte meg a kormány a kiadási és a bevételi oldalt. 120 milliárd forintos többletkiadást engedélyez a minisztériumoknak, 50 milliárd forinttal pedig nő az Országvédelmi Alap. Ennek fedezetét biztosítja az, hogy a kormány az eddig jelzett 130 milliárd helyett 280 milliárd forintot szed be a pénzügyi tranzakciós illetékből, valamint további 20 milliárdot takarít meg a közszférában, miután bevezeti a 62 év felettiek esetében a kötelező nyugdíjba vonulást. 

Stabil iránytű 

"A 2013-as költségvetésnek stabil iránytűként kell szolgálnia" - kezdte Giró-Szász András, aki emlékeztetett arra, hogy még a nyári ülésszakon el kell fogadja a tervezetet a Parlament. "Kiszámíthatónak kell lennie és Magyarország számára stabilitást kell jelentsen. A 2013-as költségvetést úgy is felfoghatjuk, hogy az európai válságra adott válasz" - mondta a kormányszóvivő

Giró-Szász András arra is emlékeztetett, júniusban pozitív döntés születhet az uniós pénzügyminiszterek ülésén. "A konvergencia program is pozitív fogadtatásra talált" - mondta. 

A kormányszóvivő idézte Orbán Viktor szavait, miszerint a 2013-as év az emelkedés éve. "Magyarország a stabilizálódás után megindul a növekedés útján" - vélekedett. 

Idén csak stagnálunk 

Matolcsy György beszédének elején elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén második olvasatban tárgyalta a 2013. évi költségvetési törvény tervezetét. 

"Valóban azt gondolom, hogy jó érzés lehet mindekinek, biztonságot és kiszámíthatóságot jelent, ha rendelkezünk a jövő évi költségvetés alapszámaival, sarokszámaival és fejezeti végszámaival már nyárra" - kezdte beszédét Matolcsy György

"Az első negyedéves GDP-adatok alapján Magyarország gazdasága 2012-ben stagnál. Stagnáló gazdaságra kell felkészülnünk 2012-ben. Az év első felében minden bizonnyal visszaeső, mínuszos gazdasági növekedés várható, a második felében 0 feletti gazdasági növekedést tapasztalhatunk" - ismertette a kormány idei várakozását a nemzetgazdasági miniszter, aki arról is szólt, hogy a minisztériumban mit értenek recesszió fogalma alatt. Elismerte, hogy vannak, akik két egymást követő mínuszos negyedév után szoktak egyesek technikai értelemben vett recesszióról beszélni. 

"A minisztériumban úgy vélik, ha a GDP változása -1 és 1 százalék között van, az stagnálást jelent. Ha 1%-nál nagyobb lenne a visszaesés, akkor az recesszió lenne. Ha 1% felett lenne a növekedés üteme, akkor az már növekedés lenne" - magyarázta. 

"Sikerült eltávolítanunk Magyarországot az eurózóna déli sávjától. Visszakapaszkodóban vagyunk a visegrádi országok átlagához" - hangsúlyozta a tárcavezető. 

Forrás: portfolio.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!