Megjelent a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei TOP 100

Miskolc – Elektronikai és vegyipari cégek vezetik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gazdasági társaságok 2014-es adóbevallási adatai alapján elkészített TOP 100-as listát, amelyről a kiadványt szerkesztő Észak-Magyarország című napilap csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Az újság tizenhat évvel ezelőtt állította össze először a megyei TOP 100-as listát, amely akkor még “önkéntes bevalláson” alapult. 2006-tól már az adóhatósággal és a megyei kereskedelmi és iparkamarával közösen készítik el a rangsort az adóhatósághoz beérkezett bevallási adatokra támaszkodva, a kamara szakembereinek gyakorlati tapasztalataira is építve.

A kiadványban a 100 legnagyobb hozzáadott értékkel, a 100 legnagyobb nettó árbevétellel rendelkező társaság, illetve a 100 legnagyobb foglalkoztató szerepel.

A hozzáadott érték alapján felállított listán a Mol érdekeltségébe tartozó Mol Petrolkémia Zrt. vezeti a megyei rangsort 59 milliárd 801 millió forinttal. A céget 2015 július végéig Tiszai Vegyi Kombinátnak (TVK) hívták.

Az elmúlt évben a legnagyobb nettó árbevételt a kazincbarcikai BorsodChem Zrt. könyvelte el, 459 milliárd 983 millió forinttal Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az amerikai érdekeltségű Jabil Circuit Magyarország Kft. a foglalkoztatottak számát tekintve áll az élen, a tiszaújvárosi cég tavaly csaknem 4300 embert alkalmazott tavaly.

– MTI –