Megismételte a szavazást az SZDSZ

Budapest – Kóka János és Fodor Gábor is 377 támogató szavazatot kapott a küldöttektől szombaton kora délután az SZDSZ elnökválasztásán. A voksolás így érvényes, de eredménytelen lett, ezért megismétlik.

17:25: Tekintsetek közösen elnökötöknek, mert én úgy tekintem magam, mint minden magyar szabad demokrata elnöke – ezt kérte Kóka János a liberális küldöttektől a szombati tisztújításon, miután a párt elnökévé választották. Az új elnök azt mondta: az első lépés az lesz, hogy leüljön Fodor Gáborral és csapatával, és megnézzék, hogyan tudják felszámolni a párt belső megosztottságát.

Fodor Gábor is szót kért, és arra bíztatta támogatóit, tegyenek meg mindent, hogy Kóka János sikerre vezesse az SZDSZ-t. Kóka János a megismételt, második szavazáson rendkívül szoros küzdelemben győzött, így ő vezeti a liberális pártot a következő két évben. Kóka János 380 szavazatot kapott, míg Fodor Gábor 367-et.

17:16: Kóka János az SZDSZ új elnöke

A megismételt, második szavazáson Kóka János szerzett többséget az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésen, így ő vezeti a liberális prátot a következő két évben. Kóka János 380 szavazatot kapott, míg Fodor Gábor 367-et.

16:08: Kóka János szerint az a 377 szavazat, amit elnökjelöltként kapott, két és fél miniszterség és kicsivel több, mint egy év párttagság után azt is jelzi, hogy sikerült elmondania és megértetnie, amit gondol.
Nyerni jöttem ide és remélem, hogy nyerni is fogok – mondta Fodor Gábor a megismételt választás előtti felszólalásában. Önálló arcot fogunk adni SZDSZ-nek, veletek együtt – tette hozzá Fodor, aki szerint az igazi nagy kérdés, hogy vissza tudják-e adni a tisztességet a poltikának.

Mindig volt bátorságom kockázatot vállalni elveimért, sikerre tudom vinni az SZDSZ-t. Az SZDSZ nem kaland, hanem hitvallás, gyertek és segítsetek – zárta beszédét Fodor Gábor.
15:54: Kóka János szerint az SZDSZelnökválasztásán kialakult szavazategyenlőség azt mutatja, hogy a párt több mint 10 év megosztottság után egységet akar. Azoknak az elveknek az egyszerre való megjelenését, amit ő és Fodor Gábor képvisel, ezért ismét kötelezettséget vállalt az együttműködésre. Fodor Gábor azt mondta, hogy győzni jött és sikerre tudja vinni a pártot.

Ehhez kérte a küldöttek segítségét. Nekem ez a tőkém, amit most itt láttok, mert nekem nincs más tőkém, csak a becsületem – tette hozzá Fodor Gábor.

15:40: 758 küldött vette fel a szavazólapot, de az urnákba ezekből csak 757-t dobtak be. Mindkét elnökjelölt 377 voksot kapott és volt 3 érvénytelen szavazat – mondta el Poczkodi Balázs, a szavazatszámláló bizottság elnöke. Mivel az SZDSZ alapszabálya nem ad útmutatást, mi a teendő ilyenkor, ezért a küldöttgyűlés megismétli a szavazást.

A két elnökjelölt, Fodor Gábor és Kóka János ismét felszólalhat 5-5 percben, ezúttal Kóka János beszél először.

Előzmények