Megismerhették az ózdi templom történetét

Ózd – Egyháztörténeti elő­adást tartott nemrégiben Kovács Béla helytörténész a szentsimoni festett kazettás mennyezetű római katolikus templomban – adta hírül az ozd.hu.

A rendezvényt Farkas Péter Barnabás alpolgármester köszöntője nyitotta meg, amelyben elmondta, hogy az Árpád-kori templom érdekes történelmi múlttal rendelkezik, és művészettörténeti szempontból is külön figyelmet kíván. A vendégek között helyet foglaltak a nyárádszentsimoni, illetve a csíkszentsimoni testvértelepülések delegáltjai is.

„Az egyházközség történetének leglényegesebb fordulópontjait ismertettem. Az egyik az alapítás, aztán amikor komoly veszélybe került a török dúlás miatt, majd a reformáció időszaka, illetve az 1914 környéki időszak, amikor veszélybe került a templom és le akarták bontani annak idején” – mondta Kovács Béla, akinek előadását színesítette a levetített történelmi kutatóanyag, amelyet egykori képek és térképek is gazdagítottak.

A jelenlévők az egyháztörténeti beszámolóból részletesen megismerhették Szentsimonnak és a településen fekvő templom keletkezésének körülményeit is.

ÉM