Mégis van gumiszoba Kecskeméten?

Mégis van vagy volt dühöngõszoba a kecskeméti gyermekotthonban – legalább is ezt állítják azok a volt dolgozók, akik errõl fényképeket juttattak el a Független Hírügynökségnek. A fotókon látszik a bekamerázott, berácsozott, vasajtós helyiség, amit néhány héttel ezelõtt iskolapadokkal rendeztek be, de több mint két évig szerintük büntetõszobaként használtak.

Ok nélkül megpofozzák és több órára bezárják a gyerekeket egy szobába a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban – állították a baon.hu internetes oldalon szülõk és volt dolgozók. A Független Hírügynökség tudósítója kedden járt bent az intézményben, ahol az igazgató azt mondta: néha a sérült gyerekeket külön kell választani társaiktól, de nem hagyják magukra õket és nincs dühöngõszoba. Szerdán azonban volt dolgozók keresték meg tudósítónkat, és õk ennek ellenkezõjét állítják.

“Hát, sajnos ez a dühöngõszoba létezik, 2007 õszén készült. Ez eredetileg a gyerekotthonhoz tartozó hálóterem volt, ezt berácsozták, kamerákkal szerelték fel” – mondta Sümeghi Lászlóné, az intézmény volt igazgatóhelyettese. A volt dolgozók fényképeket juttattak el a Független Hírügynökséghez, amelyen látható a berácsozott ablak, a sarkokba felszerelt kamerák és a helyiség vasajtaja. Néhány hete padokkal rendezték be a termet. Egy monitor is látszik a fényképen, azt mondják: ezen keresztül figyelték a bezárt gyerekeket.

Az egyik volt ápoló – Balogh Jánosné – azt állította, hogy szemtanúja volt, amikor az egyik állami gondozott fiút az egyik kolléganõje bezárta a dühöngõbe, és egy napig otthagyták. A volt dolgozók azt állítják: körülbelül 10 gyerek volt, akiket rendszeresen bezártak a dühöngõszobába. Sávolt Ágnesnek, az otthon volt gyógypedagógusának is felajánlották: ha van olyan gyereke, akivel nem bír, bezárhatja a dühöngõbe.

A botrány azért robbant ki, mert törvény pontosan szabályozza, hogy hol lehet dühöngõszobát kialakítani, és azt, hogyan lehet használni azt. Ennek az intézménynek azonban nincs ilyenhez engedélye.. Az ügyben a fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat belsõ vizsgálatot indított. A vizsgálat vezetõje, Bagó Zoltán alelnök azt állítja: a helyiséget az elõzõ igazgató idején használták dühöngõként, most tanteremként funkcionál.

Kereste a Független Hírügynökség az iskola mostani igazgatóját, de csak telefonon sikerült elérni. Nyilatkozni nem akart, de annyit mondott: továbbra is azt állítja, hogy nincs dühöngõ szoba az intézményben, és tagadja, hogy elhallgatott volna olyan esetet, amikor gyereket vertek volna meg az otthonban. Azt mondja: ez az egész ügy a személyét érintõ lejárató kampány része.