Mégis kijöhet az előzetesből Wieszt János

Mégis kijöhet az előzetesből a hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsított Wieszt János, miután a Fővárosi Bíróság másodfokon megváltoztatta az előzetes meghosszabbításáról szóló elsőfokú döntést. A bíróság egyben elrendelte az előző ciklus XI. kerületi önkormányzati képviselőjének házi őrizetét.

Wieszt János az előző ciklus XI. kerületi MSZP-s frakcióvezetőjét azután helyezték előzetesbe, hogy nyilvánosságra került egy rejtett kamerás felvétel, amelyen a politikus több mint kétmillió forint kenőpénzt vesz át 2007-ben egy vállalkozótól, egy üzlethelyiség eladása kapcsán. A politikus korábban azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt. Szerinte politikai támadás érte. Szeptember végén a Budai Központi Kerületi Bíróság az előzetesének meghosszabbításáról döntött, ezt azonban Wieszt és védője megfellebbezték.

Másodfokon a Fővárosi Bíróság döntött az ügyben és megszüntették Wieszt előzetes letartóztatását, helyette házi őrizetet rendeltek el. A bíróság pénteki tájékoztatása szerint az eljárás ugyanis már olyan előrehaladott állapotban van, hogy a gyanúsított vélhetően akkor sem veszélyeztetheti a bizonyítási eljárást, ha nincs előzetesben. Ettől függetlenül a bíróság megállapította, hogy a nyomozás eddig összegyűjtött adatai a gyanúsítást erősítik.

Ettől függetlenül a Fővárosi Bíróság álláspontja szerint az eljárás jelenlegi szakaszában a büntetlen előéletű, rendezett anyagi körülmények között élő gyanúsított esetében a rendszeresen ellenőrzött házi őrizet is megfelelő kényszerintézkedés. A házi őrizetből egyébként, ha a gyanúsított megszegi a szabályokat, újra visszakerülhet előzetesbe.
– Független Hírügynökség –