Mégis bekerült a Guinnes rekordkönyvbe a Futóember

Több mint 3 év elteltével bekerül a Guinness rekordkönyvbe az a brit férfi, aki a világon elsőként körbefutotta a Földet. Robert Garside a terv szerint kedden – stílszerűen – bekocog London belvárosában a Piccadilly Circusra, a Guinness kiadóba, hogy átvegye az igazolást.

Garside – vagy ahogy saját magá elnevezte, a “futóember” (Runningman) – 1997-ben vágott neki a világnak. Indiából indult, és 5 év, 8 hónap elteltével oda is ért vissza 2003 júniusában.

Hat földrész 30 országán futott keresztül, több mint 48 ezer kilométert tett meg. Ezalatt volt, hogy a Himalájában hóban aludt, Tibetben meg kolostorban. Kínában öt éjszakát éppenséggel börtönben töltött, mert nem voltak megfelelô úti papírjai. Mexikóban tolvajok kergették meg, Panamában fegyveresek, Oroszországban pedig lôttek is rá.

Garside-nak nagy elégtétel most a Guinnessbe való bekerülés, mert korábban csalással vádolták meg. Sokan úgy tartották, hogy nagy szakaszokat kihagyott az útvonalából. Garside ugyanis dzsungeleken és sivatagokon is egyedül, segítôk csapata nélkül futott. Ezt számos hosszútávfutó lehetetlenségnek tartotta.

A Runningman azonban aprólékos feljegyzéseket vezetett, 300 órányi videofelvételt készített, sôt a Guinnessnek még szemtanúi vallomásokat is beadott. A dokumentumok alapján a Guinness elsimerte, hogy ô volt a világ esô embere, aki bizonyíthatóan teljesen körbefutotta a Földet.Sporthírek