Mégis az IRM elé vonulnak a rendõrök csütörtökön

Szórólapos akciójukat kedden is folytatják, majd csütörtökön 200 rendõr az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium épülete elé vonul, követelve az évi 450 ezer forintos cafetéria megadását – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Tettrekész Magyar Rendõrség Szakszervezetének (TMRSZ) fõtitkára.

Szima Judit elmondta: a TMRSZ továbbra is a rendõrszakszervezetek által eredetileg megfogalmazott cafeteria mértéket követeli a rendõrségi munkavállalók számára. Az érdekvédelmi szervezet szerint a magát Demonstrációs Bizottságnak nevezõ BRDSZ, FRSZ és RKDSZ feltûnõ gyorsasággal állapodott meg a kormányzattal, ahelyett, hogy megismerték volna saját tagságuk és a rendõrségi munkavállalók tarthatatlan helyzetét, vagy kihasználták volna a helyzet adta elõnyöket. Ezzel a magatartásukkal minden rendõrségi dolgozó zsebébõl 200 ezer forintot vettek el – tette hozzá a fõtitkár.

Szima Judit elmondta: a kormányok az elmúlt nyolc évben szégyenérzet nélkül, folyamatosan csökkentették a rendõrség költségvetésének mértékét, amely legfõképpen a végrehajtásban dolgozók jövedelmi viszonyát rontotta. A TMRSZ demonstrációjának bejelentése után viharos sebességgel kötött megállapodás hûen tükrözi a BRDSZ, az FRSZ és az RKDSZ tárgyalásainak színjáték jellegét, valamint a kormányzat komoly aggodalmát a rendõrök tiltakozásától.

Szima Judit a Független Hírügynökségnek arról is beszélt, hogy a TMRSZ a végsõkig kitart követelése mellett, ha kell a hivatalban lévõ kormány utolsó heteiben is akciózni fog azért, hogy javítani tudjon az ismét becsapott munkavállalók helyzetén. Hozzátette: több társadalmi szervezet is kinyilvánította már segítõ szándékát, ezek elfogadását a minisztérium álláspontjának jellegétõl teszik függõvé. “Bízunk abban, hogy a kormányzat tovább már nem feszíti a húrt, és meghallgatja a rendõrök kérését, követelését, ellenkezõ esetben a következményekért a kormányzat viseli a felelõsséget” – mondta Szima Judit.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt: lezárultak a tárgyalások a rendészeti minisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek között. A szakszervezetek demonstrációs bizottsága úgy tájékoztatott: hétfõn délelõtt megállapodás született arról, hogy a kormány megemeli 42 ezer rendõrségi dolgozó béren kívüli juttatásának összegét. Ígértet kaptak arra, hogy újra napirendre kerül a szolgálati törvény módosítása. Emellett kilátásba helyezték, hogy két, bezárásra ítélt üdülõ tovább mûködtetésének feltételeit is megteremtik.

Mint ismert, a legnagyobb rendõr szakszervezetek azért ültek tárgyalóasztalhoz, mert meg akarták szüntetni a minisztériumi és a rendõrségi dolgozók cafeteria keretei közötti aránytalan – több százezer forintos – különbségeket. A másik kérdés a rendõröket hátrányosan érintõ, januártól érvényes szolgálati törvénymódosítás újbóli megváltoztatása volt. A megállapodás szerint minden rendõrségi dolgozó 251.225 forint bruttó cafeteria juttatást kap a dolgozóknak már kiadott béren kívüli juttatásokon, illetve a hivatásosoknak járó ruhapénzen felül. A kormány vállalta, hogy soron kívül, az országgyûlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását, hogy elkerülhetõ legyen a hivatásosok szolgálati viszonyának megszüntetése kisebb súlyú katonai bûncselekmények miatt. Megállapodtak abban is, hogy a kormány május 15-ig megteremti a Dobogókõi és a Balatonlellei volt BM üdülõk ORFK kezelésébe adásának jogi feltételeit.További hírek a Magyarország kategóriából