Megírta végakaratát az orosz börtönben éhségsztrájkoló Oleh Szencov ukrán filmrendező

Szencov egyre rosszabb állapotban van
Szencov egyre rosszabb állapotban van - © Fotó: https://hlidacipes.org
Kijev/Moszkva – Megírta végakaratát az orosz börtönben mintegy négy hónapja éhségsztrájkot folytató, terrorvádakkal húsz év szabadságvesztésre ítélt Oleh Szencov ukrán filmrendező, akinek szervezete a védője szerint már visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett – jelentették hírügynökségek kedden.

“Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk” – idézte Natalja Kaplan, Szencov unokatestvére a neki megküldött végrendeletet.

Kaplan szerint Szencov egyre rosszabb állapotban van, véroxigénhiányban szenved. “Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek” – idézett tovább az iratból Kaplan.
Bár Szencov szervezete csepegtetőn keresztül tápanyagokhoz jut, a 42 éves elítélt továbbra sem hajlandó élelmet magához venni. Szencov azért kezdett éhségsztrájkba, mert el akarja érni, hogy őt és 64 további, orosz börtönökben fogva tartott ukrán politikai foglyot szabadon bocsássák az orosz hatóságok.

A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dince hétfőn azt mondta, hogy védencének szervezete 120 napi koplalást követően visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti. Hozzátette: Szencov egyre törékenyebb állapotban van, s már csak nehezen képes felállni ágyáról.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság terrorizmus vádjával. Az orosz álláspont szerint a filmrendező “terrorcsoportot” hozott létre a 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Szencov tagadta a vádakat.

-MTI-


Brüsszel - Az Oroszországban raboskodó, közel három hónapja éhségsztrájkoló ukrán filmrendező megfelelő kezelésére szólította fel az Európai Unió pénteken Moszkvát, miután egyre aggasztóbb hírek érkeznek Oleh Szencov állapotáról. "Jelentések szerint Oleh Szencov egészségügyi állapota gyorsan roml...

Moszkva - Unokatestvére, Natalja Kaplan szerint "katasztrofális" az állapota Oleh Szencov krími ukrán rendezőnek, akit Oroszországban terrorizmus címén ítéltek el, és aki több mint 80 napja folytat már éhségsztrájkot börtönében - közölte online kiadásában szerdán a Kommerszant című orosz napilap. ...