Megint találtak tojásban melamint a kínai hatóságok

Újabb kínai tojásokban találtak melamint a kínai hatóságok, ezúttal Hongkongban – közölték helyi források szerdán. Kína középső részéről származnak a szennyezett tojások, amelyekre egy étterem vizsgálatakor bukkantak a szakemberek. A hatóságok szerint a megengedett melamin-szintnél csak kevéssel volt magasabb a tojásokban talált szennyezőanyag. Szakértők szerint egy három éves gyereknek 23, egy 60 kilós felnőttnek pedig csaknem 240 darabot kellene megennie a tojásokból, hogy megbetegedjen.

Kedden bevonták a polcokról azokat a tojásokat Dél-Kínában, amelyek melaminnal szennyezettek lehetnek. Az ázsiai országban a kínai boltokon kívül a Carrefour francia üzlethálózat kínai szupermarketeiben is lekerült a polcokról a gyanús tojás. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) eközben felszólította Kínát, hogy közölje, ha a veszélyes anyagból az állati tápba is kerülhetett. Az ENSZ szakértői attól tartanak, hogy a tojásokon kívül a farmokon tenyésztett állatok húsában és halakban is lehet a veszélyes anyagból, ha azt a tápba keverték.

Kínában a főleg a műanyag- és ragasztógyártásban használt melamint azért adták tejporokhoz és egyéb tejtermékekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A vegyi anyag azonban nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okoz, elsősorban a gyerekeknél. A szennyezett termékek a hivatalos adatok szerint négy kisgyerek halálát okozták Kínában, és legkevesebb 53 ezren betegedtek meg – igaz, Peking egy ideje nem hajlandó újabb adatokat közölni a kórházba került gyermekekről.