Megint kisegítette Berlusconit a római parlament

18 hónapra felfüggeszthetõek a miniszterelnök illetve más kormánytagok elleni peres eljárások egy törvény alapján, amelyet szerdán késõ este fogadott el az olasz parlament alsóháza.

Ha a “törvényes akadályoztatásról” szóló jogszabályt a római szenátus is elfogadja, akkor másfél év haladékot kap Silvio Berlusconi, hogy az ellene folyó két korrupciós ügyben feleljen a bíróság elõtt.

A jelenleg érvényben levõ törvények szerint a bírók esetenként döntenek arról, hogy mit tekintenek “törvényes akadályoztatásnak”. Berlusconi esetében például ilyennek számít, ha egy kormányülés miatt nem jelenik meg a tárgyaláson, de azt nem fogadják el, ha átad egy új autópálya szakaszt. Az új szabályozás szerint a bírók nem mérlegelhetnének.

Az ellenzék szerint a törvényjavaslat egyértelmûen azért született, hogy megvédje Silvio Berlusconit a bûnvádi eljárásoktól.

“Ha a palament nem fogadja el ezt a pici törvényt neki, akkor a következõ 18 hónapban meg kellene jelennie a bíróság elõtt” – mondta Massimo D’Alema egykori miniszterelnök.

2008 áprilisában, néhány héttel újbóli megválasztása után a római parlament olyan törvényt fogadott el, amely befagyasztotta az ország négy legfontosabb közszereplõje – a miniszterelnök, az elnök, és a törvényhozás két házának elnökei – ellen indított peres eljárásokat. A Berlusconinak védettséget adó jogszabályt azonban, tavaly októberben megsemmisítette az olasz alkotmánybíróság, mert az sértette a törvény elõtti egyenlõség elvét.

Címkék: ,