Megint kevesebb a magyar kiselsős Szlovákiában

Kevesebb gyermeket írattak idén a magyar alapfokú tanintézmények első évfolyamaiba Szlovákiában – írja a pozsonyi Új Szó. A napilap külön mellékletben, régiónkénti bontásban is elemzi a helyzetet.

Ezt a munkát a szerkesztőség évről évre elvégzi. Az idei adatgyűjtés alapján már 3300 alá esett a magyar iskolába íratottak száma, miközben a 90-es évek végén átlagban még mintegy 4500 kisdiák kezdte tanulmányait az anyanyelvén.

“A legszámottevőbb zuhanás a tőketerebesi régióban, valamint a két legnagyobb arányban magyarok által lakott járásban tapasztalható: a Komáromiban 12,3 százalékkal, a Dunaszerdahelyiben pedig egyötödével kevesebb a magyar elsős, mint amennyi 2006-ban volt” – olvasható az Új Szóban. A két évvel ezelőttihez képest javult viszont a helyzet a nyugat szlovákiai Érsekújvári és a közép-szlovákiai Rimaszombati járásban is.

“A visszaesés egyik legfőbb oka az alacsony gyermekszületési számban keresendő, s csak találgatni lehet, az ilyen mértékű zuhanás mennyire írható a gyermeküket, gyermekeiket szlovák iskolába járató magyar szülők rovására” – hangsúlyozza a Pozsonyban megjelenő magyar nyelvű napilap.

A lapnak nyilatkozó Szigeti László, az MKP képviselője és volt oktatási minisztere szerint 2009-ben fordulhat a kocka, mert a szlovák statisztikai hivatal szerint ekkor ismét nőhet az elsősök száma. A volt oktatási miniszter úgy tudja, nem annyi kiselsős kezdte meg a tanévet, mint amennyit a szerkesztőség összesítése tartalmaz, hanem kétszázzal több.