Megindulhat a benzinturizmus – szinte az összes környező országban olcsóbb az üzemanyag – RTL Híradó

Literenként akár 130 forintot spórolhat az, aki Ukrajnába jár át tankolni, ugyanis 170 forint körül kapni egy liter benzint. Az RTL Híradó kiszámolta, hogy még azoknak is megéri átjárni tankolni, akik 80-90 kilométerre laknak a határtól. A jövedéki adó emelése miatt a régióban a magyarországinál már csak Ausztriában drágább az üzemanyag.

A Záhony utáni első kúton még drágább a benzin Ukrajnában, 185 forint. Tovább haladva már olcsóbb, átszámítva átlagosan 167 forintért adnak egy liter 95-öst. Azoknak éri meg Ukrajnába járni tankolni, akik 80-90 kilométeren belül laknak a határtól. A kutasok tapasztalatai szerint többen jönnek drágább kocsikkal, amelyeknek nagyobb a tankjuk. Az autósok szerint az ár kedvező, vita legfeljebb a minőségről van.

A vámosok úgy számolnak, hogy napokon belül megindul a benzinturizmus. Ezért csütörtöktől fokozottan ellenőrzik a gyanús kocsikat a határ közelében. Sipos Jenő a VPOP szóvivője elmondta: üzemanyagot csak a gyárilag beépített tartályban hozhatnak be az országba, ezen felül átalakított tartályokban nem. Legfeljebb plusz 10 litert lehet áthozni, amit a VPOP ellenőriz.

Romániában az egyik benzinkútnál, csütörtöki árfolyamon 256 forint a 95-ös literje, a gázolajé 242. Románia a második legolcsóbb szomszéd, de már jóval kisebb a különbség. Csak azoknak éri meg átjárni, akik a határ mellett laknak.

A környező országok közül Ausztriában a legdrágább az üzemanyag, szorosan követi – néhány forinttal lemaradva – Magyarország. Szerda óta a magyarnál olcsóbbak Szerbia, Szlovákia és Horvátország kútjai, igaz, csak néhány forinttal. Magyarországon július 1-től a benzin ára átlagosan 15, a gázolajé 13 forinttal nőtt.